ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ   ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΠΕΙΡΑΙΑ

Συχνές Ερωτήσεις (FAQs)

Θέλω να γίνω διαιτητής
(1). Πως μπορώ να γίνω διαιτητής πετοσφαίρισης ;
Για να γίνει κάποιος διαιτητής πετοσφαίρισης πρέπει να είναι κάτοχος διπλώματος διαιτητή.
Το δίπλωμα το αποκτά ο υποψήφιος διαιτητής μετα την επιτυχημένη αποφοίτηση του από σχολές υποψήφιων διαιτητών που διοργανώνονται κατατόπους σε όλη την Ελλάδα από τους ΣΥνδέσμους Διαιτητων ΠΕτοσφαίρισης(ΣΥ.Δ.ΠΕ.) μετά από έγκριση που παρέχει η Ομοσπονδία Διαιτητών Βόλεϊ Ελλάδος (Ο.Δ.Β.Ε.),
Σε σχολή διαιτητών μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε είναι 18-55 ετών,απόφοιτος τουλάχιστον λυκείου και με καθαρό ποινικό μητρώο.
Στην συνέχεια πρέπει να γραφτεί στον τοπικό ΣΥ.Δ.ΠΕ. ,ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του,ώστε να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα του εν ενεργεία διαιτητή.
(2). Πότε πραγματοποιούνται σχολές υποψήφιων διαιτητών πετοσφαίρισης ;
Στην Αττική διοργανώνονται τουλάχιστον δύο σχολές υποψήφιων διαιτητών σάλας (η μία τον Οκτώβριο και η άλλη στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου) και μία σχολή υποψήφιων διαιτητών παραλίας (συνήθως στο διάστημα Μαΐου-Ιουνίου).
Στην σχολή έχουν δικαίωμα συμμετοχής άτομα ηλικίας 18-55 ετών,απόφοιτοι τουλάχιστον λυκείου και με λευκό ποινικό μητρώο.
Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι οι φωτοτυπίες ταυτότητας,του απολυτηρίου λυκείου ή ανώτερης βαθμίδας εκπαίδευσης,αντίγραφο ποινικού μητρώου(γενικού τύπου).Επίσης υπάρχει και ένα κόστος συμμετοχής,για τα έξοδα της διοργάνωσης.
(3). Πώς μπορώ να γίνω μέλος στην σύνδεσμο σας ;
Αν δεν είσαι απόφοιτος σχολής υποψήφιων διαιτητών που δεν διοργάνωσε ο ΣΥ.Δ.ΠΕ.Δ.Α.Π., υπό την αιγίδα της Ο.Δ.Β.Ε., θα πρέπει να έχεις το αντίστοιχο δίπλωμα από άλλη σχολή ΣΥ.Δ.ΠΕ..
Στείλε μας τα στοιχεία επικοινωνίας σου (όνομα,e-mail & αριθμό κινητού τηλεφώνου) στο info@sydpedap.gr  ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου,το συντομότερο δυνατό.
Αν είσαι απόφοιτος σχολής υποψήφιων διαιτητών που διοργάνωσε ο ΣΥ.Δ.ΠΕ.Δ.Α.Π., υπό την αιγίδα της Ο.Δ.Β.Ε.,θα σε ενημερώσουμε εμείς, αφού βγούν τα αποτελέσματα της σχολής, ώστε να προσέλθεις στα γραφεία του συνδέσμου μας για να ενημερωθείς και να προβείς αν το επιθυμείς στην εγγραφή σου στον σύνδεσμο.
Είμαι νέος διαιτητής
(1). Ποιές υποχρεώσεις έχω ;
Αρχικά για να γίνεις ενεργός διαιτητής πρέπει να γραφτείς στον πιο κοντινό σου,γεωγραφικά,ΣΥ.Δ.ΠΕ..Η εγγραφή στον σύνδεσμό μας κοστίζει 15Ε.
Εν συνεχεία,καταθέτεις  στην Ο.Δ.Β.Ε. δήλωση προσφοράς υπηρεσιών για την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν,η οποία κοστίζει 15Ε.
Eίναι υποχρέωση σου να ενημερώνεσαι για τις εξελίξεις σε σχέση με τους κανονισμούς που διδάχθηκες στην σχολή καθώς επίσης να ξέρεις τις περιπτώσεις που περιγράφονται στο ειδικό βιβλίο περιπτώσεων,στον Γ.Κ.Ο.Δ.Π. και στο βιβλίο οδηγίες & κατευθύνσεις διαιτησίας.
Ο ΣΥ.Δ.ΠΕ.Δ.Α.Π. διοργανώνει την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα επιμορφωτική συγκέντρωση που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τα παραπάνω και να εξελιχθείς διαιτητικά.

Οι οικονομικές σου υποχρεώσεις προς τον σύνδεσμο είναι η 6μηνιαία συνδρομή σου (9Ε) και η καταβολή ποσοστού 5% από την  αποζημίωση που παίρνεις σαν ενεργός διαιτητής.Η αποπληρωμή των παραπάνω γίνεται είτε στις μηνιαίες επιμορφωτικές συγκεντρώσεις, είτε στον τραπεζικό λογαριασμό μας, είτε το αργότερο μέχρι την κατάθεση της δήλωσης προσφοράς υπηρεσιών για την επόμενη αγωνιστική σεζόν.
(2). Κάθε πότε υποβάλλω την δήλωση προσφοράς υπηρεσιών;
Την πρώτη σου αγωνιστική σεζόν υποβάλεις δήλωση προσφοράς υπηρεσιών όταν γίνεσαι μέλος σε κάποιον ΣΥ.Δ.ΠΕ..
Κάθε άνοιξη της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου υποβάλλουμε την δήλωση προσφοράς υπηρεσιών για την επόμενη αγωνιστική σεζόν (σε διάστημα που ανακοινώνετε από την Ο.Δ.Β.Ε.).
Ανά διετία μαζί με την δήλωση προσφοράς υπηρεσιών υποβάλλουμε χαρτί ποινικού μητρώου και χαρτί γιατρού.
Για να παραλάβει το Δ.Σ. του συνδέσμου μας την δήλωση προσφοράς υπηρεσιών πρέπει να είμαστε οικονομικά τακτοποιημένοι.
(3). Γιατί υποβάλλω δήλωση προσφοράς υπηρεσιών την άνοιξη για την επόμενη αγωνιστική σεζόν ;
Όλοι οι διαιτητές υποβάλλουν δήλωση προσφοράς υπηρεσιών στην Ο.Δ.Β.Ε.,η οποία κρατάει Πανελλήνιο μητρώο διαιτητών, για να γίνει η κατηγοριοποίηση τους.
Κάθε νέος διαιτητής ξεκινάει από την Δ' κατηγορία Ο.Δ.Β.Ε., παραμένει στην κατηγορία αυτή  αγωνιζόμενος σε μία ολόκληρη αγωνιστική σεζόν και εν συνεχεία δίνει τοπικές εξετάσεις στον σύνδεσμο του για να ανέβει στην Γ' κατηγορία Ο.Δ.Β.Ε..Μετά από την επόμενη πλήρη  αγωνιστικλη σεζόν,που συμμετέχει σαν διαιτητής, θα δώσει Πανελλήνιες εξετάσεις στην Ο.Δ.Β.Ε. για να ανέβει στην Β' κατηγορία Ο.Δ.Β.Ε. και τέλος μετά από τις δύο επόμενες αγωνιστικές σεζόν, που συμμετέχει σαν διαιτητής, θα δώσει Πανελλήνιες εξετάσεις στην Ο.Δ.Β.Ε. για να ανέβει στην Α' κατηγορία Ο.Δ.Β.Ε.
Οι διαιτητές την Β' κατηγορίας Ο.Δ.Β.Ε. είναι υποψήφιοι για ένταξη στην 1η λίστα εθνικών κατηγοριών της Ε.Ο.ΠΕ..Όσοι είναι στην λίστα αυτοί συμμετέχουν σαν διαιτητές στο πρωτάθλημα της Α2 Ανδρών - Γυναικών.
Μετά από δύο συνεχόμενα χρόνια συμμετοχής στην 1η λίστα και ενώ έχουν πετύχει στις εξετάσεις της Ο.Δ.Β.Ε. και είναι Α' κατηγορίας Ο.Δ.Β.Ε. είναι υποψήφιοι για την άνοδο τους στην 2η λίστα της Ε.Ο.ΠΕ..Οι διαιτητές της 2ης λίστας εθνικών κατηγοριών συμμετέχουν σαν διαιτητές στα πρωταθλήματα της  Α1 - Pre League Γυναικών.
Μετά από δύο συνεχόμενα χρόνια συμμετοχής στην 2η λίστα είναι υποψήφιοι για την άνοδο τους στην 3η λίστα της Ε.Ο.ΠΕ..Οι διαιτητές της 3ης λίστας εθνικών κατηγοριών συμμετέχουν σαν διαιτητές στο πρωταθλήματα της Α1 Ανδρών.
Ποιά είναι η διαδικασία ορισμού μου σε αγώνες ;
(1). Πώς ορίζομαι σε αγώνες σαν διαιτητής ;
Αν  δεν μπορεί να οριστεί ένας διαιτητής κάποια μέρα της εβδομάδας,κάποιες ώρες μέσα στην εβδομάδα ή κάποιο διάστημα μέσα στην αγωνιστική σεζόν πρέπει να ενημερώσει την ένωση που ανήκει ο σύνδεσμος μας (Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.) αλλά και τον σύνδεσμο με e-mail  (espeda@espeda.gr & kwlyma@sydpedap.gr) για το κώλυμα του αυτό.
Αν πρόκειται για εβδομαδιαίο κώλημα,πρέπει να ενημερώσει την ένωση έως τις 12:00 της Δευτέρας για το κώλυμα του μέσα στο επόμενο 10ήμερο. Με τον ίδιο τρόπο ενημερώνουμε για τα μόνιμα ή μεγάλης διάρκειας κωλύματα μας αλλά δεν το επαναλαμβάνουμε σε κάθε νεότερο e-mail μας.
Κάθε Τρίιτη ορίζονται οι διαιτητές στα τοπικά πρωταθλήματα της ένωσης μας και κάθε Τετάρτη ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της,σε ειδική καρτέλα.Οι ορισμοί που ανακοινώνονται κάθε Τετάρτη ξεκινάνε από το Σαββατοκύριακο έως και την επόμενη Παρασκευή.Κάθε έκτακτος ορισμός γίνετε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία της ένωσης με τους διαιτητές.
Η δημοσίευση των ορισμών στην ιστοσελίδα της ένωσης,κάθε Τετάρτη,είναι δεσμευτική για τα μέλη μας και για να αλλάξει κάποιος ορισμός πρέπει να συντρέχει σοβαρός έκτακτος λόγος και γίνετε πάντα ύστερα από συνεννόηση με την Επιτροπή Διαιτησίας της Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.
(2). Πότε διεξάγονται οι αγώνες στην ένωση μας ;
Τις καθημερινές οι αγώνες διεξάγονται τα βράδια ενώ τα Σαββατοκύριακα από το πρωί έως το βράδυ.
Συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα διεξάγετε η Β' Εθνική Ανδρών,κάθε Τετάρτη η Β' Εθνική Γυναικών και κάθε Πέμπτη οι Τοπικές Κατηγορίες Γυναικών της ένωσης μας.Παρ'όλο που δεν υπάρχουν σταθερά πρωταθλήματα κάθε Τρίτη και Παρασκευή μπορεί να υπάρχουν εμβόλιμοι αγώνες της ένωσης από όλες τις κατηγορίες της και πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και αυτές οι ημέρες σε τυχόν κωλύματα μας.
Οι ώρες έναρξης των αγώνων αυτών είναι από τις 20:00 έως και τις 21:45.
Τα Σαββατοκύριακα διεξάγονται οι αγώνες των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων με ώρα έναρξης από τις 9:00 έως και τις 21:45.
Δεν επιτρέπετε στα μέλη μας να ξεκινούν αγώνες μετά τις  22.00.
Επίσης τα Σαββατοκύριακα διεξάγονται  και όλα τα πρωταθλήματα Εθνικών Κατηγοριών,με ώρα έναρξης συνήθως από το μεσημέρι έως και το βράδυ.
(3). Έχω κάποιες άλλες υποχρεώσεις στους αγώνες μου ;
Όλοι οι διαιτητές είναι υποχρεωμένοι να φοράνε το σήμα της ανώτερης κατηγορίας τους κατά την άσκηση των καθηκόντων του.Να είναι ντυμένοι με τα εκάστοτε ρούχα που έχει αποφασίσει ο σύνδεσμος τους με λευκά παπούτσια και ζώνη.
Στα πρωταθλήματα της ένωσης μας φτάνουμε το αργότερο 30' πριν την έναρξη του αγώνα.Στα εθνικά πρωταθλήματα τουλάχιστον 60' πριν την έναρξη των αγώνων,με πολιτικά ρούχα ώστε να αλλάξουμε στα αποδυτήρια των διαιτητών.
Πρέπει να φέρουν μαζί τους τον εξοπλισμό τους (σήμα,σφυρίχτρα,πιεσόμετρο,κάρτες,χαρτάκια θέσεων κ.ά.).
Μετά το τέλος του αγώνα ο Α' διαιτητής είναι υποχρεωμένος να παραδόσει το φύλλο αγώνος στην διοργανώτρια αρχή το συντομότερο δυνατό και αν είναι αγώνας της ένωσης μας να αποστείλει και το αποτέλεσμα του αγώνα του με e-mail  (espeda@espeda.gr).
Επίσης πρέπει να στείλει στην Επιτροπή Αξιολόγησης σχετική ενημέρωση για την εφαρμογή των πειθαρχικών ποινών και τυχόν συμβάντων-γεγονότων
(4). Σε πόσα παιχνίδια ορίζομαι την εβδομάδα ;
Η Επιτροπή Διαιτησίας της Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α. (Ε.Δ./Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.) χωρίζει τα παιχνίδια αρχικά ανάλογα με τα κωλύματα του κάθε διαιτητή,εν συνεχεία με το πλήθος των αγώνων σε κάποια περιοχή και εν συνεχεία με την κρισιμότητα το κάθε παιχνιδιού.Γίνετε προσπαθεί για την όσο το δυνατόν μικρότερη μετακίνηση των διαιτητών, ειδικά στα αναπτυξιακά παιχνίδια, αλλά η σημαντικότητα κάποιων αγώνα ή η εξέλιξη του κάθε διαιτητή ίσως χρειαστεί να τον μετακινήσει σε αποστάσεις μεγαλύτερες των συνηθισμένων.

Ένας νέος διαιτητής που δεν έχει κωλύματα ορίζετε συνήθως σε 2-3 παιχνίδια αναπτυξιακών πρωταθλημάτων,με βάση βέβαια και τα παραπάνω κριτήρια.
Γενικές ερωτήσεις
(1). Αν έχω κάποιο πρόβλημα που απευθύνομαι ;
Ανάλογα το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε πρέπει να έρχεστε σε επαφή με τον αντίστοιχο υπεύθυνο που έχει ορίσει ο σύνδεσμος.
Αν δεν ξέρετε σε ποιόν να απευθυνθείτε τότε μπορεί να επικοινωνήσετε με τον σύνδεσμο (μέσω της φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στο site ή στο info@sydpedap.gr).
Για θέματα γραμματείας με την Γεν.Γραμματέα του συνδέσμου.
Για οικονομικά θέματα με τον Ταμία του συνδέσμου.
Για προβλήματα ορισμών τοπικών πρωταθλημάτων με τον Πρόεδρο
Για προβλήματα ορισμών εθνικών πρωταθλημάτων με τον Πρόεδρο του συνδέσμου.
Για αλλαγές που έγιναν στους ορισμούς σας, στους αγώνες τοπικών κατηγοριών και δεν είναι στην ιστοσελίδα μας, με τον κ.Καραθανάση ή με e-mail στον info@sydpedap.gr.
Για αλλαγές που έγιναν στους ορισμούς σας, στους αγώνες εθνικών κατηγοριών και δεν είναι στην ιστοσελίδα μας, με τον κ.Χατσικιάν ή με e-mail στον info@sydpedap.gr.
Για διάφορα άλλα προβλήματα που σας απασχολούν προσωπικά ή για συμβάντα που γίνονται στους αγώνες σας είστε υποχρεωμένοι να ενημερώνετε τον Πρόεδρο του συνδέσμου ή να ενημερώνετε τον σύνδεσμο μέσω της φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας.
(2). Επιτροπές ΣΥ.Δ.ΠΕ.Δ.Α.Π.
Επιτροπή Ορισμών Διαιτητών
Βλάχος Γιώργος,πρόεδρος επιτροπής
Μεταξά Γεωργία,υπεύθυνη ορισμών εθνικών πρωταθλημάτων

Επιτροπή Αξιολόγησης Διαιτητών
Βλάχος Γιώργος, πρόεδρος
Κούβελος Χρήστος
Κουτσούλας Μιχάλης
Κυριοπούλου Λώρα
Τσιμπινός Γιάννης

Τεχνική Επιτροπή Διαιτησίας
Διαμαντόπουλος Γιώργος
Κυριοπούλου Λώρα
Κουτσούλας Μιαχάλης

Πειθαρχική Επιτροπή Διαιτησίας
Βλάχος Γιώργος,πρόεδρος
Βλασσόπουλος Πάρης

Επιτροπή Beach Volley
Βλάχος Γιώργος,πρόεδρος
Χατσικιάν Μελκόν
Πανίδη Ιόλη

Έφορος Γραφείων
Θεοδωρίδου Χρύσα